The Waiting is the Hardest Part

linda_perhacs

Enkelte artister gir ut nye plater som fra et samlebånd, andre klokker inn med faste intervalle; ett nytt album hvert år. Men noen har det ikke så travelt, av mange årsaker: Trøbbel internt i gruppa, personlige problemer, livets uransakelige veier. Afghan Whigs kom nylig med Do to the Beast, som er deres første på 16 år. Etter 10 år sammen igjen er Pixies også endelig tilbake med Indy Cindy, deres første på 23 år. Velkjente treiginger inkluderer selvsagt My Bloody Valentine som drøyde 22 år med sin oppfølger, mens mange telte ned (dog, med synkende entusiasme) sammen med Guns N’ Roses. De måtte ’bare’ ha 15 år for å fullføre sitt Chinese Democracy.

Men 15 år er småtterier i dette selskapet. Vi har funnet fram til noen artister som ikke har skjemt oss bort med hyppige plateutgivelser de siste tiårene – men som alle leverte hederlig når de først vendte tilbake.

 

linda_perhacs_parallelogramsLinda Perhacslinda_perhacs_soul
Parallelograms (1970)

The Soul Of All Natural Things (2014)

Ventetid: 44 år

Linda Perhacs kom svevende inn med blomstrende hippie-idyll på slutten av 60-tallet, og ga ut ett album som gikk under radaren for de aller fleste: Parallelograms var et nydelig stykke singer/songwriter-kunst et sted mellom Joan Baez og Joni Mitchell. Så forlot hun hele musikk-bransjen og ble tannpleier i Beverly Hills. Blant pasientene: Kjendiser som Cary Grant, Paul Newman og Henry Fonda. Selv levde hun et stille liv, men Perhacs ble gjenoppdaget av nyfolkere som Devendra Banhart og Joanna Newsom tidlig på 2000-tallet, som dyrket hennes album som en hellig avgud. Sammen med artister som Nite Jewel og Julia Holter har Linda Perhacs fulgt opp debuten- med samme friske pust av evig kjærlighet, indre fred og endeløs sommer. Old school new age, dental style.

bill_fay_timeBill Faybill_fay_life
Time Of The Last Persecution (1971)

Life Is People (2012)

Ventetid: 41 år

Britiske Bill Fay ga ut to klassiske singer/songwriter-plater i 1970 og 1971, musikalsk beslektet til tidlig Bowie, Nick Drake og John Lennon. Han ble et kultfenomen, ofte trukket fram av artister som Jim O’Rourke, David Tibet (Current 93) og ikke minst Wilco som har bidratt til å løfte ham fram i lyset igjen. Fay har brukt store deler av livet sitt til å skrive og spille inn ny musikk, men ikke fått samlet det til en ordentlig utgivelse før Life Is People – 41 år siden forrige gang. Som gledelig nok var en mer enn verdig oppfølger. Et ettertenksomt, reflekterende og inderlig vakkert album.

vashti_lookafteringvashti_diamond_dayVashti Bunyan
Just Another Diamond Day (1970)

Lookaftering (2005)

Ventetid: 35 år

På slutten av 60-tallet satte Vashti Bunyan ut på veien med hest og kjerre (og kjæresten) for å finne sitt paradis, Donovans hippie-samfunn ute på Isle Of Skye. Etter et par års loffing gjennom Storbritannia kom de endelig fram – og fant ut at de andre for lengst hadde gitt opp hippiedrømmen og dratt sin kos. Vel tilbake i London lagde Bunyan den utrolige folkplaten Just Another Diamond Day basert på reisen og sine opplevelser, fikk sønnen Leif og vendte tilbake til Irland for å vie seg til familielivet. Først i 1997 googlet (eller alta vistaet, kanskje) hun seg selv og fant ut hun faktisk var husket. Mer enn det, Bunyan ble trukket fram som en skjult skatt av både publikum og flust av andre artister, debutskiva gikk for ville priser på eBay. I 2005 returnerte Vashti Bunyan som plateartist med Lookaftering, like vakker og vever som forgjengeren 35 år tidligere. Som om tiden hadde stått stille der på veien mot det tapte paradis.

simon_finn_passSimon Finnsimon_finn_magic
Pass The Distance (1970)

Magic Moments (2005)

Ventetid: 35 år

Pass The Distance er en av disse mange glemte perlene fra det magiske plateåret 1970. Simon Finn kom til London fra Canada, og busket rundt på pubene med sine folklåter i noen år, før han fikk laget sitt hypnotisk vakre debutalbum. Det fikk hvile i fred i mange herrens år, inntil David Tibet fra Current 93 ristet liv i det igjen. Simon Finn hadde for lengst flyttet tilbake til hjemlandet, der han drev som karatelærer og med organisk landbruk, men ble lokket inn i musikken igjen av nevnte Tibet. Etter 35 år skapte han endelig nye Magic Moments, selv om noe av magien nok hadde blitt borte i årenes løp.

iggy_rawThe Stoogesstooges_weirdness
Raw Power (1973)

The Weirdness (2007)

Ventetid: 34 år

Ikke helt rettferdig denne, siden spesielt Iggy Pop har vært svært så aktiv i tiden i mellom. Likevel, The Weirdness var det første albumet til The Stooges siden proto-punk klassikeren Raw Power i 1973. Bakgrunnen lå tilbake i 2002 da Asheton-brødrene turnerte med J. Mascis, og dro noen gamle Stooges-låter til stort hell og til stor interesse. Året etter stod de samlet på scenen igjen (på Coachella), med Mike Watt fra Minutemen som erstatter for avdøde Dave Alexander. Etter noen år med livespilling, dro de til Steve Albinis studio i Chicago og spilte inn The Weirdness. Ikke så weird, og heller ikke så rå ble den, er det vel lov å si.

ed_askew_askEd Askewed_askew_eyes
Ask The Unicorn (1968)

Little Eyes  (2002)

Ventetid: 34 år

Ed Ask-who? Ed Askew er enda en av disse psych-folkartistene som forsvant inn i obskuritetens tåke i en tåkefull tidsperiode. Little Eyes ble spilt inn rett i etterkant av debuten, men ble liggende bortgjemt i over 30 år inntil det ble gjenoppdaget og utgitt. I mellomtiden etablerte Askew seg som maler og poet. Superfan Sharon van Etten, gitarist Marc Ribot og andre har vært med å underbygge en musikalsk karriere som har endelig har blomstret ut i livets høst. 71 år gammel satte Ed Askew ut på sine første USA-turne med sin nye plate For The World (2013) i reisetaska.

ben_watt_marineBen WattBEN WATT hendra space 2
North Marine Drive (1983)

Hendra (2014)

Ventetid: 31 år

Watt er mest kjent som den ene halvparten av duoen Everything But The Girl, men han debuterte som soloartist allerede i 1983 med North Marine Drive, et fint album med melankolske låter i folk/jazz-landskapet. I 2014 fulgte han opp med aldeles nydelige Hendra, laget i samarbeid med blant andre David Gilmour (Pink Floyd) og Bernard Butler (Suede). Watt har nok laget mye fint i Everything But The Girl, men det er noe eget med hans soloalbum – selv om de ikke kommer så ofte.

magazine_magicMagazinemagazine_thyself
Magic, Murder And The Weather (1981)

No Thyself (2011)

Ventetid: 30 år

Howard Devoto forlot punkpionerene Buzzcocks i 1977 til fordel for Magazine. I grenselandet mellom punkens rasende energi og mer kunstskolebasert intelligens ble Magazine et foregangsband innen britisk post-punk og new wave. I løpet av noen korte år harvet de ut et knippe klassiske album med Real Life (1978) og The Correct Use Of Soap (1980) som stående påler. Etter 30 år var restene av bandet tilbake igjen – og tidens tann hadde faktisk behandlet Magazine godt. BBC oppsummerte: ’The surprise excellence of the songs and the music makes this the long-overdue fourth great Magazine album’.

eagles_longrunEagleseagles_eden
The Long Run (1979)

Long Road Out Of Eden (2007)

Ventetid: 28 år

I følge Don Henley ville Eagles komme sammen igjen ’when hell freezes over’. Det var i 1980, og 14 år senere skjedde faktisk mirakelet. Da kom i hvert fall livealbumet med samme navn, som innledet den lange veien mot et nytt album fra countrypop-gigantene. Etter seks år lang og utmattende produksjonsperiode var de endelig klare med noe nytt også fra studio. Høvelig titulerte Long Road Out Of Eden så dagens lys i 2007.

big_star_thirdBig Starbig_star_space
Third/Sister Lovers (1978)

In Space (2005)

Ventetid: 27 år.

Egentlig bør vi plusse på noen år her. Big Stars tredje album Third/Sister Lovers ble nemlig ferdigstilt allerede i 1974, men først utgitt fire år senere. For øvrig et av tidenes aller beste album. Originalmedlem Chris Bell døde kort tid etter dette, og sørstatsbandets andre frontfigur Alex Chilton fortsatte sin egen solokarriere. Det ble fornyet interesse rundt Big Star da band som REM og The Posies til stadig navnga dem som viktige innflytelseskilder. En reunion var uunngåelig, og Chilton og Jody Stephens tok med seg et par blad Posies og fikk den suksessen de alltid hadde fortjent. In Space kom i 2005.

cars_doorThe Carscars_move
Door To Door (1987)

Move Like This (2011)

Ventetid: 24 år

’I’m saying never and you can count on that.’ Det uttalte Ric Ocasek en gang om mulighetene for at The Cars noensinne skulle finne sammen igjen. Men det gjorde de altså, etter nærmere et kvart århundre. Move Like This fikk dessuten hederlig omtale av stort sett samlet kritikerkorps, og The Cars fortsatte vel egentlig å kjøre videre på den veien de alltid hadde befunnet seg. Eller som Rolling Stone så pent sa det: ’This is the sound of a band picking up a conversation in midsentence.’

Opprinnelig publisert på magazine.wimp.no, 25. april, 2014.

Bjørn Hammershaug

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s