Gjermund Larsen Trio: Reise

gjermund_larsen_trioGjermund Larsen Trio: Reise
(Heilo, 2013)
Folkemusikk for de som ikke elsker folkemusikk: Gjermund Larsen Trio har med sine tre album gjort sitt for å bryte ned det som er av trangbodde skott. Folk, pop, samtid, jazz og klassisk smelter – nærmest bokstavelig talt – sammen i hendene på denne trioen. Det er da heller ikke sjangerbåsenes innsnevrende krefter som virker her, snarere den frie utfoldelse som opphøyes, og så lett, så lett inviteres vi med på nok en betagende reise inn i det vide landskapet.

For det høres lett ut når vi danser oss inn i velkomsten ”Reiseslått”, lettbeint og lekent, men det ’enkle’ i denne musikken er ikke ensbetydende med lettvint eller simpelt. Gjermund Larsen Trio er tuftet på dyp musikalsk forståelse og med en iboende åpen holdning som aldri blir insisterende eller virker å være i villrede. Dette er musikk som går inn i øret, tar plass i sjelen – og blir værende.

gjermund_larsen_trio_reiseGjermund Larsen (fele), Sondre Meisfjord (kontrabass) og Andreas Utnem (trøorgel, piano) innledet det som nå har blitt en trilogi med å melde sin Ankomst (2008), fulgte opp med Aurum (2010) og signaliserer at de fremdeles ikke har tenkt å slå seg til ro. Gleden over debuten og oppfølgerens finslipte formuleringer er naturligvis ikke like sterkt tilstede, overraskelsesmomentet mindre fremtredende. Det trenger ikke bety så mye, med mindre fornyelse er den viktigste forutsetningen. Reise skiller seg ikke nevneverdig ut fra forgjengerne, men kvaliteten i materialet er fremdeles av den mest slitesterke typen – særlig når de er på sitt mest dvelende og poetiske. Gjermund Larsen Trio har lykkes med å forene ulike disipliner, og ut av det skape noe høyst personlig og egenartet.

Folkemusikk for de som ikke elsker folkemusikk? Gjerne det. Og det er ikke negativt ment. Musikk for de som elsker musikk? I aller høyeste grad.

Bjørn Hammershaug

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s