1982: Pintura

1982_pintura1982: Pintura
(Hubro, 2011)
Omslaget til trioen 1982 viser igjen hverdagslige, realistiske bilder fra hvorsomhelstnorge, men musikken som skjuler seg innenfor er langt fra like tilforlatelig. Det er noe som rører seg bak gardinene. La oss kikke inn over potteplantene.

1982 kan plasseres i kategorien ’moderne improvisasjonsmusikk’, i seg selv et relativt grenseløst territorium. Med Nils Økland på hardingfele henvender de seg for eksempel inn i folkemusikalske kretser og bør ha umiddelbar interesse for leserne av herværende magasin. Men det er ikke folkemusikk vi har med å gjøre, ikke i tradisjonell betydning i hvert fall. 1982 er en fristilt kammertrio med den sjeldne kombinasjonen trøorgel/Wurlitzer (Sigbjørn Apeland), trommer (Øyvind Skarbø, født 1982) og altså fele/fiolin ved Økland. Mye av spenningsfeltet på Pintura ligger nettopp i instrumenteringen, mer enn at det nødvendigvis skjer direkte nybrottsarbeid med selve tonespråket.

‘Pintura’ betyr vel noe slikt som ’maleri’ på spansk, og her strykes det på med de fineste pensler. 1982 er en organisk og dynamisk enhet, med vekslende temperatur bringer de ørsmå detaljer opp i lyset og bygger opp til intense sammenstøt med like uanstrengt lekenhet. En del naturlige forutsetninger ligger til grunn for at dette har blitt en såpass vellykket: Vi har å gjøre med noen durkdrevne musikere, Apeland og Økland har sågar gjort ting sammen i nærmere 20 år, og med den musikalske tryggheten i ryggmargen våger de tre å møtes, utfordre hverandre og skape noe genuint sammen.

Mye av nøkkelen til å lykkes med et slik prosjekt ligger i denne tilnærmingen, som hviler både på en estetisk trygghet, håndverksmessig erfaring og stor musikalitet – men også at de involverte trives sammen. Det virker det som de gjør her. Som så ofte med god fri improvisasjon er den umiddelbare opplevelsen større enn noe konkret sluttresultat, men dette fungerer også som et album å lytte til.

Pintura er lett å høre på og bør være relativt lett å få utbytte av – men et godt sett hodetelefoner anbefales for maksimalt utbytte.

1982 Recording of Pintura from Tor Kristian Liseth on Vimeo.

Bjørn Hammershaug

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s