Unni Løvlid: Lux

Foto: Ingrid Skeie Ljones

Foto: Ingrid Skeie Ljones

Unni Løvlid: Lux (Heilo, 2013)
Unni Løvlid tilhører ingen klasse, hun er en egen klasse.

Det har gått fem år siden Rite, en høyst vellykket fusjonering av folkemusikk, elektronika og samtidsmusikk. Nå er hun tilbake, og igjen viser hun seg som en artist hinsides det konvensjonelle, som streber etter det åndelige og som griper det ugjennomtrengelige.

Lux er en målingsenhet for lysstyrke, én lux er definert som månelys. Nattens dunkle glorie. Lys og mørke er gjennomgangstemaer på dette albumet, og da særlig overgangen fra lys til mørke. Lux rammes inn av en kort trall og en vuggesang, men er ellers en ferd inn i nattens og dødens rike, men også troens og håpets. ’Dagen viger og gaar bort/luften bliffver tyck og sort’ er de første, besnærende ordene som møter oss, som et anslag for det som kommer. Det tekstlige materialet er hentet fra rike kilder; salmediktere, religiøse doktriner og barokkdiktning. Tonene er også nennsomt plukket fra de gamle tradisjoner, folketoner fra hjembygda Hornindal, Selje og Sogn. Men det som kommer ut av dette er langt fra tradisjonelt.

unni_lovlid_lux

Løvlid har denne gangen samarbeidet med Håkon Thelin (Poing, Oslo Sinfonietta) samt glassduoen Randi-Merete Roset og Liv-Jorun Bergset (fra Draup). Med effektiv og minimalistisk tonesetting av konstante uromomenter underbygges mystikken og den mørke stemningen, og den gir platen en vital puls. Over det hele, Unni Løvlids klare, klangrike stemme, i seg selv er en lysfontene, skaper balanse til både tekstene og musikken. Hun kan nok være hakket for insisterende i sine fraseringer i mine ører, men det er en smakssak. Hennes kvaliteter som sanger tør være ubestridte, jeg skulle likevel gjerne applaudert enda større spillerom for bare musikken her. Den er fantastisk.

Håkon Thelin poengterer noe viktig i sin fine albumtekst, der han blant annet skriver: ’Til tross for Unni sin ofte langsomme og sanselige kommunikasjon av tekstene, forblir melodiene glødende, som om ordene hører til på jorden og melodien strekker seg inn i en himmel fylt med lys.’

Hvor mange album kan man egentlig si noe slikt om. Lux er nok en kunstnerisk seier for Unni Løvlid, en fryd for øret til deg som lytter og noe av det mest magiske du kan forvente på et album i 2013.

Bjørn Hammershaug

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s