71. Telstar Ponies: Voices From The New Music (Fire, 1996)

Telstar Ponies: “A Feather On The Breath”  Telstar Ponies har historie tilbake til band som 18 Wheeler og BMX Bandits og forgreininger til Teenage Fanclub (trommis Brendan O’Hare). De utga kun to hele album midt på 90-tallet, og er i dag sørgelig glemt.

Men Telstar Ponies bør ikke glemmes. De foregrep mye av den blomstrende scenen som kom ut av Glasgow, ikke minst Mogwai som nok hentet en del av uttrykket sitt fra Telstar Ponies. De kan også høres som en mer parallell avart av neo-folkband som Current 93 og Nurse With Wound – alle sentrale for den senere oppblomstringen av slik musikk i England.

Voices From The New Music, deres andre og siste, er et omfangsrikt album på over 75 minutter. Forsterket med blant andre Richard Youngs, senere kjent for en fremdeles oppegående solokarriere, beveger de seg sømløst mellom folk, post-rock og mer eksperimentell støy. Slett ikke alt er like vellykket, men som et ambisiøst byggverk er dette imponerende saker. Stort sett lange låter – sånn mellom 6 minutter og opp mot kvarteret – brukes til å utforske hovedsaklig mørke utposter langs musikkens vidstrakte elv, der de støter innom alt fra Albert Ayler til Nick Cave på sin ferd. Det er en lite opptråkket rute de følger, hvor de sneier innom flekker på kartet som stort sett var hvite i 1996. Bare det er god nok grunn til å plukke fram igjen denne. At Voices From The New Music fremdeles evner å bevege en herdet lytter 15 år etter utgivelsen vitner også om at materialet var laget av solid stoff. «A Feather On The Breath» får fungere som beskrivende eksempel på et album som ikke så lett lar seg oppsummere på én låt. De er alle fantastiske på sitt vis.

Kuriosa: Grunnlegger David Keenan, en profilert bidragsyter for The Wire (han lanserte like gjerne begrepet «freak folk»), grunnla senere det oppegående plateselskapet/sjappa/distributøren Volcanic Tongue sammen med Heather Leigh Murray (fra Houston-duoen Charalambides). Ifølge internettets usikre kilder skal karakteren Gareth Keenan i The Office løselig være bygget på David.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s