Killdozer: Uncompromising War On Art Under The Dictatorship Of The Proletariat (Touch & Go, 1994)

De var noen olme, seige jævler, denne Wisconsin-trioen, dannet tidlig på 80-tallet av brødrene Hobson. Killdozer var redneck thrash, slo-mo punk, morbid humor, innavl og grovkverna pre-grunge stonerblues et sted mellom det infantile og det intelligente. Killdozer hører hjemme blant lignende utskudd fra sin tid; Butthole Surfers, Die Kreuzen, Alice Donut og Laughing Hyenas, der skiver som Snake Boy, Little Baby Buntin’ og Twelve Point Buck er noen av de stolteste øyeblikkene fra vrangsiden av den amerikanske landsbygda.

Etter noen års pause vendte kamerat Hobson og kamerat Hobson tilbake, sammen med ny gitarist Paul Zagoras, med det som skulle bli deres nest siste album. Uncompromising War On Art… er stjerner & striper møter hammer & sigd, et konseptuelt marxistisk manifest i både tekst og nydelig estetikk, en hyllest til kommunistisk ideologi og revolusjonære idealer. Selv om Killdozers humor og ironi gjennomsyrer det hele er Uncompromising War On Art… også en av de få platene fra denne scenen med særlig meningsbærende brodd. Tung, tung politisk rock i dobbelt forstand, med andre ord.

Alle låtene har fått en grundig og politisert forklaring på hva de handler om. Her finner vi blant annet en hatsang til Sam Walton, grunnleggeren av Wal-Mart kjeden (’Many an unemployed rural american danced on the dead capialist’s grave’), en hyllest til Earl Scheib (’the unlikely but true story of the good capitalist’), som de påstår at Chrysler-boss Lee Iacocca fikk tatt av dage, og andre historier fra for eksempel Gulf-krigen og Nicaragua. Det hele er pakket inn i en lite melodiøs vennlig innpakning som domineres av Michael Geralds kraftfulle røst. Han snakker/skriker som vanlig gutturalt og grøtete, og det er ikke uten grunn at mange vender ryggen til når han skjærer i vei.

Stilen er den samme som alltid, og selve låtmaterialet mindre revolusjonært enn innholdet. De viste uansett at de ikke hadde glemt sin voldsomme kraft, hør bare übercoole ”The Pig Was Cool” og Jesse Colters ”Hot n’ Nasty” – med korhjelp fra North Stoughton Young Socialists Basketball Team og The Killdozer Ladies Brigade.

Dette er ikke en plate som vil gi Killdozer nye fans. Det toget hadde for lengst passert. Men for de av oss som satte pris på denne harvende gjengen er Uncompromising War On Art… et velkomment tillegg i deres katalog.
Bjørn Hammershaug

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s