86. Buffy Sainte-Marie: Illuminations (Vanguard, 1969)

Buffy Sainte-Marie: «Poppies» Canadiske Buffy Sainte-Marie hadde fra tidlig på 60-tallet tilhørighet i folksirkelen i New Yorks Greenwich Village, der hennes «Universal Soldier» fant gjenklang hos en hel generasjon av protestangere og et politisk bevisst publikum. Hennes karriere holdt seg oppegående gjennom 60-tallet, men Illuminations skulle ikke bli noen stor hit for henne. Den falt faktisk helt gjennom, forsvant fra de flestes minne, inkludert Sainte-Marie selv – og det er utvilsomt hennes mest spennende plate.

Sammen med produsent Maynard Solomon løsrev Sainte-Marie seg bort sitt trygge uttrykk og sine gamle musikere, og stod kun igjen med vokal, gitar – og en Buchla synth (traktert av Michael Czajkowski) til å skape utenomjordiske seanser. Særlig tilstedeværende på åpningssporet «God Is Alive, Magic Is Afoot», «Mary» og «Better To Find Out For Yourself» er Illuminations et tidlig eksempel på vokale eksperimenter, og det er ikke unaturlig å tenke både i retningen fra Diamanda Galas til Josephine Foster, senere eksperimentelle folkartister som Tim Buckley og John Martyn kan også nevnes som etterfølgere av den eteriske stilen Buffy Sainte-Marie skapte. Ikke folk eller rock, ikke indianer eller hvit, ikke moderne eller retro. Men noe utenfor alt det, utenfor verden.

Illuminations er en musikalsk frihetsreise formet som en usannsynlig vakker drøm.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s