73. Eyeless In Gaza: Rust Red September (Cherry Red, 1983)

Eyeless In Gaza: “Changing Stations” Aldous Huxley har hatt sin innflytelse på populærmusikken, selvsagt mye på grunn av sine psykedeliske befaringer, og konkret med bandnavn som The Doors, The Feelies og Eyeless In Gaza som alle har tatt sine navn fra hans skriverier. Sistnevnte er et britisk post-punkband dannet i 1980, bestående av Martyn Bates og Peter Becker. De har holdt det gående i over 30 år, og i en omfattende og varierende diskografi står Rust Red September (1983) fremdeles som en påle.

Duoen var aldri overdådige med sine arrangementer, og med sitt spartanske uttrykk som fast element beveget de seg gjennom 80-tallet fra et utagerende post-industrielt landskap mot eterisk, vid åpen popmusikk med dragning mot britisk folk og soul. Denne reisen ble for alvor fullbyrdet med Rust Red September, hvor de forvandlet britisk håpløshet til noe romantisk og storslagent, der den tidligere galskapen som omga Eyeless In Gaza ble transfomert til sofistikert popmusikk. Mest umiddelbar er singlen “New Risen” (som ble en mindre hit) – men hele platen holder et gjennomført, helhetlig preg. Påvirkningen av David Bowies senere 70-tallsperiode, Roxy Music og Kraftwerk ga grunnlaget for et album som kilet seg mellom 80-talls jangle-pop og New Romantics – i pakt med andre britiske pop-innovatører som Aztec Camera, The Style Council og This Mortal Coil.

Red Rust September ble utgitt på CD med 6 bonusspor i 1994 – låter som løfter utgivelsen ytterligere. Igjen er det vanskelig å velge ett kutt for å illustrere kvalitetene, men åpningssporet bør få flere til å åpne øynene for det påfølgende innholdet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s