90. Crispin Hellion Glover: The Big Problem ≠ The Solution. The Solution = Let It Be (Restless, 1989)

Crispin Glover: “Selected Readings From Oak Mot Pt. 1” Verdens beste (birolle)skuespiller er kanskje ikke verdens beste musiker. Men i likhet med karakterene han framstiller på filmlerettet gir Crispin Glover liv til rollen på et vis som de færreste kan matche. Hans første plate er etter over 20 år fremdeles en ytterst underlig utgivelse.

I tiden mellom den definitive ungdomsfilmen River’s Edge og kultklassikeren Rubin & Ed (fotografier i omslaget er tatt fra den filmatiseringen) hadde Glover – på dette tidspunkt midt i 20-årene – allerede opparbeidet seg en fascinasjon for å rekonstruere bøker hvor rettighetene var utgått og i offentlig eie. Da han var på besøk i Oslo med sitt omreisende slide show i 2010 var det basert på mye av det samme materialet; Oak Mot (1868) og Rat Catching (1896). Disse dominerer også denne platen, sammen med hans egne komposisjoner (“Clowny Clown Song”) og coversjoner (“These Boots Are Made For Walking”) med tidsriktig bruk av synth og beatbokser.

Morsomt nok, men det er særlig opplesningsdelen som gjør The Big Problem… virkelig noe for seg selv. Stemmen, den intense stemmen med den brennende innlevelsen på randen av hysteri, slik vi kjenner den fra Wild At Heart (Onkel Dell), River’s Edge (Layne) eller som togpredikant i Dead Man, gjenskaper de glemte fortellinger. Glover har klippet og limt i innholdet, retusjert, tegnet over og lagt til deler i en orden som ikke alltid er like enkel å fatte. Uten hans veiledning ville nok ikke verdien vært så stor, men de tonesatte opplesningene gir nytt liv til et par merkelige fortellinger. Oak Mot handler for eksempel om den androgyne unggutten Adry, som lever de glade dager på Oak Mot – inntil “the new uncle” kommer inn i bildet og kaster mørke skygger over prærien.

“Oak Mot! What a queer name for one’s place! But how beautiful they are, those groups. See what lovely shadows they cast. Suppose it’s because the air is so clear, but everything is so bright, somehow! And all round it’s the same, all around and around….”

Kuriosa: Bak på omslaget står det et telefonnummer som det er mulig å ringe for spørsmål om “the big problem” og “the solution”. Det virket ikke i 1989, kanskje linjen er åpen i dag.

Intervju med Crispin Glover i Puls, januar 1992. (av Tommy Lørdahl)

Intervju med Crispin Glover i Puls, januar 1992 (Tommy Lørdahl)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s